maandag 17 november 2008

Hoe nu verder, of, hoe te beginnen?

Web 2.0 leer je niet in anderhalve workshopdag. Dat is in ieder geval een concreet eindresultaat! Maar wat houden we er dan wel aan over? Wat hebben we als museummedewerkers opgestoken van de Innovatieworkshop onder leiding van Waag Society en de praktische hands-on instructie van Marie-José Klaver? Toch heel veel, gezien de reacties vanmiddag bij de afsluitende borrel.
Heel duidelijk is geworden dat we willen nadenken over andere relaties met ons publiek. Of het nu gaat om een tentoonstellingsproject of om het concept van een introductiezaal in het museum, we willen graag gebruik maken van de mogelijkheden van de nieuwe (2.0) media.
Inmiddels zijn we wat meer thuis in de wereld van NING, Wiki, Hyves, Flickr, geotagging, tag clouds, etc. Maar dat is ook weer niet voldoende. We hebben als museum ook een visie nodig op het gebruik van deze tools. Wanneer gebruik je welk instrument voor welke boodschap aan welk publiek?
In het kort enkele leerpunten, in hoofdlijnen:
- gebruik een klein, overzichtelijk project als proeftuin
- neem de mogelijkheden serieus
- benoem het nadenken over nieuwe media als stap in het projectplan
- denk na over de inzet van tools voor, tijdens en na afloop van een project.

De komende dagen zullen mijn collega's wat reacties gaan schrijven, en die zijn niet allemaal juichend. Ook de sceptici zijn tijdens de workshop aan bod gekomen. Hoe zit het met de rol van conservator die altijd gewend geweest is om de regie te voeren over de publieksbeleving. Wat gebeurt er als die regie uit handen gegeven wordt, hoe kan de kwaliteit nog gewaarborgd blijven?

Heel concreet gaat het Fries Museum de ideeen uit de workshop uitwerken, resultaten zijn binnenkort al te verwachten. In het Princessehof gaan we voor de tentoonstelling Scherven en Geluk 2.0-ideeen uitwerken. De projectgroep voor de introductiezaal gaat het concept aanscherpen en kan daarbij goed gebruik maken van de opgedane kennis.

Nu naar het Fries Museum

Deze foto met de titel 'Nu naar het Fries Museum', en nog veel meer mooie foto's van de tentoonstelling Quilts - Kunst met een Q, kwamen we vanmiddag tegen tijdens het tweede deel van de innovatieworkshop. Reden om een Flickr groep te openen en een aantal fotografen uit te nodigen om hun werk te plaatsen. Binnen een paar uur zijn drie mensen lid geworden van de groep. Laurens Bontes reageerde zelfs binnen een paar minuten. Zo snel werkt Flickr.

Overigens zijn er vandaag, een dag na de opening van de tentoonstelling, al 69 foto's te vinden als je zoekt op de trefwoordencombinatie 'quilts oldehove'.

De workshop vond deze keer in Leeuwarden plaats. We waren te gast bij Tresoar en keken vanuit het computerlokaal uit op de Oldehove, die versierd was met de quilt van de 'Oldehove Quilt Crew'. In de loop van de middag werd de quilt weer weggehaald. De foto's op Flickr blijven bestaan.

(Foto van astrid goes usa)